In timp ce sute de milioane de oameni din intreaga lume se lupta cu flagelul foametei, cantitatea de mancare aruncata la pubele ajunge la milioane de tone pe an. Reducerea acestei risipe imense ar putea aduce economii de pana la 300 de miliarde de dolari pe an, potrivit celui mai nou raport al Waste & Resources Action Programme (WRAP).

Circa 30% din mancarea produsa in intreaga lume ajunge la gunoi, sub forma de resturi menajere, arata raportul. Valoarea acestor deseuri rezultate din alimentele de consum ajunge la 400 de miliarde de dolari la nivel global. Mai mult, pe masura ce clasa mijlocie se va extinde in cursul urmatorului deceniu, pierderea ar putea atinge 600 de miliarde de dolari, noteaza WRAP, in studiul realizat pentru Comisia Globala privind Economia si Clima.

Avand in vedere ca deseurile menajere sunt de multe ori aruncate la marginea oraselor, acestea influenteaza si schimbarile climatice. Reducerea pierderii alimentelor care sunt pierdute in agricultura, transport, depozitare si consum ar salva multe costuri pentru economia globala, concomitent cu abordarea problemelor climatice.

Paradoxul modern: intre risipa si foamete

"Risipa mancarii a devenit o problema globala, iar rezolvarea ei a devenit o prioritate. Acest raport evidentiaza beneficiile care pot fi obtinute astfel pentru afaceri, consumatori si mediu. Dificultatea consta in a sti de unde sa incepi si cum sa faci cele mai multe economii pentru mediu si pentru bugete", a precizat directorul Sistemelor pentru Alimente Sustenabile din cadrul WRAP, Richard Swannell.

Mai putina risipa de mancare ar insemna mai multa eficienta, mai multa productivitate si economii directe pentru consumatori. Inseamna, de asemenea, mai multa mancare pentru a hrani populatia de 805 milioane de oameni care merg la somn flamanzi in fiecare zi.

Daca risipa s-ar reduce cu 20%-50%, economia globala ar putea salva costuri cuprinse intre 120 si 300 de miliarde de dolari pe an. Mancarea care este "pierduta" de retailerii si consumatorii din tarile dezvoltate ar fi de ajuns pentru a-i hrani pe toti cei 805 milioane de oameni care traiesc in foamete, arata Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a ONU.

"Reducerea pierderilor de alimente ar fi buna pentru economie si pentru clima. Mai putina risipa de mancare ar insemna mai multa eficienta, mai multa productivitate si economii directe pentru consumatori. Inseamna, de asemenea, mai multa mancare pentru a hrani populatia de 805 milioane de oameni care merg la somn flamanzi in fiecare zi (...) Aceste rezultate ar trebui sa fie ca un apel de urgenta pentru cei care se ocupa de politici publice", spune directorul Programului Global pentru Noua Economie Climatica, Henel Mountford.

In ceea ce priveste incalzirea globala, studiul arata ca alimentele aruncate genereaza 7% din emisiile de gaze cu efect de sera sau 3,3 miliarde de tone de dioxid de carbon echivalent pe an. WRAP estimeaza ca pana in 2030 emisiile de gaze cu efect de sera ar putea fi reduse cu 0,2%, respectiv 1 miliard de tone de dioxid de carbon echivalent pe an, adica peste emisiile anuale ale Germaniei. Reducerea acestor pierderi de alimente ar asigura hrana unei populatii tot mai numeroase.

Puterea exemplului

In raport sunt oferite si cateva sfaturi pentru a reduce aceste pierderi, cum ar fi scaderea temperaturilor in cazul frigiderelor sau realizarea unor ambalaje mai bune. Aproximativ 25% din pierderea de alimente la nivel global ar putea fi recuperata prin imbunatatirea echipamentelor de racire.

Un exemplu in acest sens a fost dat de o tanara din Marea Britanie, care a reusit sa isi reduca pana la 0 gunoiul menajer, timp de doi ani. Este vorba de Lauren Singer, care si-a propus sa contribuie la protejarea mediului inconjurator. Astfel, ea a renuntat sa mai cumpere alimente sau produse ambalate si a inceput sa mearga la cumparaturi cu un ambalaj propriu. Dupa ce a facut schimbarea in privinta alimentelor, ea a trecut si la alte produse, si anume cele de ingrijire personala. Mai exact, in loc sa le cumpere, a inceput sa le faca singura, acasa. De asemenea, tanara a renuntat si la hainele pe care nu le-a mai purtat de mult timp.

Femeia din Marea Britanie a incetat sa mai intre in magazinele care ofereau pungi sau alt tip de ambalaje, pentru a reduce riscul de a produce gunoi. Odata cu noul stil de viata, tanara a inceput sa cheltuiasca mai putini bani si sa manance mai sanatos.

Sursa foto: Legume langa tarabe/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri